JA.ZZ IN DE BUURT vindt plaats op VRIJDAG 8 APRIL in wijkcentrum De Meent te Amstelveen

met het optreden van HYBRIS – Fusion Jazz

De titel Hybris is gerelateerd aan de Griekse mythologie en wordt vertaald door hoogmoed ofwel overmoedig, een veelvoorkomend thema in de verhalen van Achilles, Cassiopeia, Icarus, Narcissus, Odysseus… allen gestraft vanwege hoogmoed! Jaja, zeker gymnasium gedaan; maar feit is ook dat de hemelbestormers veelal de veroorzaker zijn van hun eigen tragedie; zie hier de mogelijke parallel.

Hybris is daarom toch de titel geworden van hun laatste CD; geproduceerd door pianist Jeroen van Helsdingen en bassist Marco van Os; en toen in 2014 drummer Dave van Beek zich bij het creatieve duo aansloot kwamen de voorbereidingen voor hun nieuwe release in volle gang.

De diverse tracks kwamen tot stand met de ondersteuning van bekende jazzmusici als Toon Roos, Ruud Breuls, Peter Lieberom, Frits Landesbergen, Janco van der Kaaden, Sebastiaan Cornelissen, Teus Nobel,  Efraim Trujillo, Jeroen Pek en Willem Kieviet de Jonge. Het was bedoeld als een ode aan hun  helden: Joe Zawinul, Herbie Hancock, Chick Corea, en enkele andere legenden.
Misschien hebben beide heren de lat qua ambitie wel wat hoog gelegd als je beseft dat hun inspiratie en referentiekader associeert met groepen als ‘Weather Report’, ‘The Yellowjackets’, ‘Steps Ahead’, en ook Herbie Hancock en Pat Matheny die je zeker kunt beschouwen als pure fusion jazzgroepen.

Aldus zou hun ambitie een typisch geval van ‘HYBRIS’ kunnen zijn, maar niets daarvan; zij willen zich zeker NIET meten met de helden en zijn in hun composities dus gewoon zichzelf gebleven; hoewel cryptisch-filosofisch bedoeld zijn er natuurlijk wel  vergelijkingen te maken. Hoogmoed of niet: het is gewoon een mooie titel en een mooie plaat geworden; benoembaar als Groovy, Lyrisch, het idioom van Westcoast Fusion, met soms een loungeachtige sfeer, zodat je de neiging krijgt op een pluizige sofa weg te dromen.  Maar veelal is het spannend en opwindend qua instrumentale composities.

De line up van het Trio:  Jeroen is een begenadigd pianist en meester op de keyboards;

hij studeerde aan het Haags Conservatorium won verschillende jazzprijzen en maakte deel uit van de band Ob6sions van Radio 6. Marco studeerde lichte muziek aan het conservatorium en is docent in diverse plaatsen van het land. Dave begon op z’n zesde (1978) al met drummen en kwam uit een familie waar ritmiek een grote rol speelde; zijn vader was tapdanser. Vanaf zijn 17de jaar volgde hij zijn opleiding aan ‘t conservatorium van Hilversum waarvan hij in 1993 afstudeerde. Ook studeerde hij enige tijd in New York en liet zich inspireren door de ritmiek van muzikanten als Mike Manieri en Diana Reeves. Dave beheerst diverse stijlen en is een meester in de shuffle…

 

Locatie optreden:  VRIJDAGAVOND VRIJDAG 8 APRIL 20.00 TOT 23.00 UUR
Centrum DE MEENT, Orion 3, 1188 AM Amstelveen – T. (020) 6438015
Bereikbaarheid: Centrum De Meent is bereikbaar met metro 51 – halte De Meent; buslijn 199 – halte Praam; buslijnen 170, 174 – halte Grote Beer. Er is voldoende vrije parkeergelegenheid.

4PLACES2B - JA.ZZ IN DE BUURT & BLUES IN DE WIJK

wordt geprogrammeerd door de Stichting Tpodium: www.tpodium.net

 

  

podia muziekanten informatie sponsors home agenda